Landstede Groep

Minister Ank Bijleveld opent Kranenburg 2.0 van de Veiligheidsacademie Noordwest-Veluwe

08-11-2018

Minister van Defensie Ank Bijleveld opende vandaag de geheel vernieuwde locatie Kranenburg 2.0 van de Veiligheidsacademie Noordwest-Veluwe (VANWV). De officiële gebeurtenis vond plaats tijdens de Veiligheidsdag 2018. Met Kranenburg 2.0 beschikt VANWV over een ultramoderne locatie voor de Veiligheid & Vakmanschap-opleidingen.

De minister benadrukte in haar toespraak het belang voor het veiligheidsdomein van oefenen in een zo realistisch mogelijke praktijk. Ook onderstreepte ze de essentie van een goede samenwerking van Defensie met Veiligheid & Vakmanschap-opleidingen. Vervolgens zette ze de studenten in het zonnetje die de afgelopen nacht deelnamen aan sponsortochten van 60 en 100 kilometer. De opbrengst is voor de Stichting Hulphond.

Kranenburg 2.0

Het oude kazerneterrein Kranenburg in Harderwijk (60.000 m2) is de afgelopen tijd drastisch vernieuwd. Er is een nieuwe veiligheidsstraat gerealiseerd waar de studenten hun toekomstige vak in de praktijk kunnen oefenen en examineren, met een kledingwinkel, een kroeg, een huiskamer en een modern camerasysteem. Daarnaast is een nieuwe Veilige Plaats gebouwd. Ook hebben de docenten in samenwerking met de partners innovatieve Virtual Reality-scenario’s over bijvoorbeeld weerbaarheid ontwikkeld, waarvoor een speciaal lokaal is ingericht. In de nabije toekomst wordt nog een klimtoren gerealiseerd. Met Kranenburg 2.0 biedt de Veiligheidsacademie Noordwest-Veluwe ultramodern onderwijs aan veiligheidsprofessionals van de toekomst.

Veiligheidsdag 2018

Behalve minister van Defensie Ank Bijleveld werd ook brigadegeneraal Otto van Wiggen met militaire groet ontvangen. Na de opening vonden workshops plaats zoals ‘omgaan met verwarde personen’, ‘winkelbeveiliging’, ‘drank- en horecawetgeving’, ‘predictive profiling’ en op het gebied van zelfverdediging zoals krav maga. De Amerikaanse Cape Cod-professor Darren Stocker gaf uitleg over psychotrauma’s bij veiligheidsmedewerkers. De Koninklijke Marine maakte haar opwachting met een Roadshow en verschillende onderdelen van defensie en uit de veiligheidsbranche zoals hondenbegeleiders gaven demonstraties. Voor de Stichting Hulphond vond behalve de sponsortochten ook een loterij plaats.

Wie meer wil weten over Kranenburg 2.0 en de unieke mogelijkheden, kijkt op www.landstedembo.nlvoor aanvullende informatie en Open Huis data.