Landstede Groep

VBS 3

VBS staat voor Virtual Battle Space. Dit serious game programma is ontwikkeld door Bohemia Interactive Simulations. VBS is een virtuele trainingsomgeving waarin (aankomend) militairen (tactisch) kunnen trainen en zich voor kunnen bereiden op toekomstige missies.

VBS bevat een grote database aan bestaande scenario’s en meer dan 18.000 militaire modellen van onder andere voertuigen, locaties en personages. Het programma bevat de mogelijkheid om zelf op relatief eenvoudige wijze scenario’s vorm te geven. Wereldwijd is VBS3 het meest gebruikte programma voor het trainen van defensiepersoneel.

Studenten van de veiligheidsopleidingen op Landstede MBO krijgen tijdens hun studie diverse trainingen in VBS aangeboden. Een deel van het personeel is getraind in zowel het verzorgen van onderwijs met VBS, als het bouwen van scenario’s.

In de VR.Cade is een VBS-lokaal ingericht welke is uitgerust met 32 computers in een gesloten netwerk. Hier kunnen maximaal 30 personen in hetzelfde scenario trainen onder leiding van een instructeur of docent. De VR.Cade biedt de mogelijkheid voor 2 personen om vijandelijk tegenspel te geven vanuit de beheerdersruimte.